- Početna strana
DIVČIBARE
- geografske odlike
- turistička ponuda
- lokacija
PANSION VITA
- o pansionu
- apartman
- poluapartman 1
- poluapartman 2
- poluapartman 3
- poluapartman 4
- lokacija
- iz knjige utisaka
- kontakt, rezervacije

Pridružite nam se


Pansion Vita
na Facebook-u

 

 

Divčibare - turistička ponuda

 

 

Najveći deo Divčibara se i danas nalazi u okvirima prvobitnog letovališnog reona, a to znači oivičen visovima Paljba, Golubac, Ljuti krš, Kraljev sto, Velika pleć i Crni vrh. Iako su u tom reonu izgrađeni razni objekti Divčibare su zadržale svoju ljupkost i lepotu. Nisu se utopile u urbanizaciju kao Zlatibor i Kopaonik, jer se još uvek poštuju neki od propisa iz Pravila Zdravstvenog društva Divčibare, kao npr: zgrade nisu u redovima, pa se ne dobijaju urbanizovane ulice, još uvek se poštuje propis da zgrade nemaju ograde, svoja posebna dvorišta, u centralnom delu nema privatnih kuća, sem nekoliko izuzetaka. Tu su hoteli, prodavnice i drugi javni objekti. Jezgro Divčibara je ostalo prirodno onakvo kakvo je bilo u vreme knjaza Miloša – bez kuća, bez urbanizacuje.

Umesto imena ulica Divčibare su izdeljene na naselja od kojih svako ima ime. To su: Beogradsko naselje, Narcis polje, Krušikovo naselje, Crni vrh, Marinkovića kosa (koja je dobila ime po predratnom predsedniku vlade Marinkoviću, koji je imao vilu na Divčibarama), Crna reka, Kamp naselje, Stari grad, Ljuti krš, Stražara i Golubac.

Zbog velikog interesovanja turista za posetu Divčibarama, kako leti, tako i zimi, izgrađeni su mnogi sportski tereni i ski-staze. Ovde postoje četiri ski-lifta. Najveći ski-lift nalazi se na severnim obroncima Crnog vrha u neposredoj blizini hotela «Pepa». Dug je oko 600 metara, a visinka razlika je približno 100 metara. Nagib staze je za srednji kvalitet skijaša. Staza je osvetljena pa se može koristiti i za noćno skijanje, a njen kapacitet je 700 skijaša na sat. Ostala tri ski-lifta su za decu, odnosno početnike, nalaze se jedan kod odmarališta «Zmaj», drugi kod odmarališta Elektroprivrede Srbije, u blizini hotela Maljen i treći kod odmarališta «Stevan Filipović» koji ide sa padine vrha Golubac. Sva tri lifta su postavljena na blago nagnutom terenu, na livadama bez drveća i bez panjeva, tako da su idealni za decu i početnike u skijanju. Za pripreme staza nabavljen je tabač snega. U zimskoj sezoni oprema za skijanje se može iznajmiti na više mesta.
 

Što se tiče sportskih terena ima ih na više mesta. Teniskih terena ima na dva mesta. Pored hotela «Divčibare» postoje dva terena i u blizini odmarališta «Stevan Filipović» još dva terena. Košarkaških terena ima neposredno uz hotel «Divčibare» (dva terena), kod odmarališta «Zmaj», kod odmarališta «Stevan Filipović» postoji više terena za košarku, kod kampa «Breza». Rukometaških terena, koji se koriste i za mali fudbal, ima kod hotela «Divčibare», odmarališta «Stevan Filipović» i odmarališta «Zmaj». Tereni za odbojku se nalaze kod odmarališta «IMT», zatim kod hotela «Divčibare», kod odmarališta «Stevan Filipović». Kod svih dečijih odmarališta napravljena su igrališta za decu.

Fudbalski teren ne postoji, ali je započeta njegova gradnja na mestu gde je ranije postojao zemljano-travnati teren za mali fudbal. Teren se gradi južno od hotela «Maljen» u dolini potoka Žujan, udaljen samo 50-ak metara od hotela. Kada bude završen, biće to fudbalski teren na najvećoj nadmorskoj visini u Srbiji.

Za turiste i za planinare su pogotovo interesantne pešačke ture do visova koji okružuju Divčibare. Konfiguracija terena je takva da omogućava lak pristup do svih visova pojedinih predela, tako da se ne moraju ulagati veliki napori za savlađivanje uspona. Šetne ture se organizuju do Crnog vrha, Paljbe, Golupca, Ljutog krša, Stražare, Velike pleći, Vučjeg mramora, do vodopada Skakala, Velikog brda, do Malog i Velikog Maljena, niz reku Crnu Kamenicu, niz Crnu Reku. Za one hrabrije i izdržljivije tu su izleti do Suvobora i Rajca.

Što se tiče kulture, u turističkoj ponudi posebno mesto zauzimaju kulturno–turističke manifestacije:

«Beli narcis» - naziv je dobila po cvetu koji raste na divčibarskim livadama. Ova manifestacija je prvi put održana 1961. godine. Glavna tačka ove manifestacije je izbor lepotice – «mis beli narcis». Svake godine početkom juna kada se održava «Beli narcis» na Divčibare dođe po više hiljada gostiju.

«Dani izazova» - održavaju se krajem maja, ova manifestacija se održava i u Valjevu.

«Dani gljiva» - održavaju se početkom oktobra u hotelu «Maljen». Cilj ove manifestacije je da okupi što veći broj ljubitelja pečuraka, i da se na izložbi upoznaju sa mnogim vrstama, kako jestivim, tako i otrovnim. Ova manifestacija ima edukativni značaj.

Divčibare imaju epitet «dečja planina» jer ovde ima više dečjih odmarališta i deca ovde borave na rekreativnoj nastavi tokom cele godine i u tu svrhu se organizuje više dečjih manifestacija i sportskih nadmetanja. Od 2000. godine na Divčibarama se održava festival dečje rekreacije, tada se na Divčibarama okuplja i do 1000 dece iz svih krajeva naše zemlje i inostranstva, i zbog toga se sa pravom Divčibare i nazivaju «Dečja planina». Ovaj festival se održava u drugoj polovini februara i na njemu učestvuju deca starosti 10 – 14 godina.

Program festivala obuhvata takmičenje u alpskom i nordijskom skijanju, igre na snegu, sankanje, klizanje, vajanje snežnih figura, takmičenje u stonom tenisu i šahu. U večernjim satima održava se maskenbal, nagradne igre i druga takmičenja. Ovaj festival ima za cilj ostvarenje zdravstvenih, rekreativnih, zabavnih i obrazovnih zadataka, ali i druženje dece iz raznih sredina.

Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo prosvete i sporta, Asocijacija «Sport za sve» i Ministarstvo turizma Srbije.

Još jedna manifestacija, ako je tako možemo nazvati, koja zaslužuje pažnju i koju treba pomenuti jeste divčibarski vašar koji se održava svakog 9. avgusta na dan svetog Pantelejmona.

Treba napomenuti da su Divčibare jedini planinski turistički centar u Srbiji koji ima svoju crkvu, koja se nalazi u centru mesta.

   

 


DIVČIBARE : geografske odlike | turistička ponuda | lokacija

PANSION VITA : o pansionu | apartman | poluapartman 1 | poluapartman 2 | poluapartman 3 | poluapartman 4 | lokacija | iz knjige utisaka | kontakt, rezervacije